30. i-a scos afara si le-a zis: "Domnilor, ce trebuie sa fac ca sa fiu mantuit?"

31. Pavel si Sila i-au raspuns: "Crede in Domnul Isus, si vei fi mantuit tu si casa ta."    

                                                                                          [ Faptele Apostolilor 16:30-31 ]


    Salvarea


"Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica."

[ Ioan 3:16 ]

Picture of Douthat State Park.     Ce trebuie să fac să fiu salvat?

   
Să zicem că nu iţi doreşti să auzi o predică pe cât iţi doreşti să auzi despre cum să fii salvat.

    Vreau dacă pot să dau un raspuns la întrebarea “Ce trebuie să fac să fiu salvat?”.Nu este nici o altă întrebare în această lume mai importantă decât aceasta,si nu cred că este nici un om aici în  această seară care să nu fie interesat de acest lucru.

    Am auzit un om ,seara trecută când am ieşit în oraş, spunând:“nu cred în convertire instantanee.Nu cred ce a spus predicatorul seara trecută,că un om poate intra  păcătos şi ieşi creştin de aici ”.Acum, vreau să spun că eu nu cred în nici un alt fel de conversie. Nu cred că a existat salvare vreodată în lume, care nu a fost instantanee,și vreau să subliniez urmatorul lucru: mulți nu pot spune nici ziua și nici ceasul când au fost convertiţi.Ei nu știu momentul dar asta nu schimbă următoarele: că a existat un moment în care au trecut de la moarte la viață si că a existat un moment în care s-au născut în Împărăția lui Dumnezeu.Trebuie să fi existat un moment înaintea căruia au fost pierduţi si după care au fost salvaţi,si este posibil ca ei să nu-şi dea seama de existenta unei astfel de schimbări.

    Eu cred că apropierea de convertire a unora este ca răsăritul soarelui, și a altora precum aprinderea bruscă a unui meteorit. Dar convertirea este instantanee. Trebuie să existe un moment în care viața începe să crească; când sufletul mort începe să trăiască.

    Acum, în această seară vreau să folosesc ilustrații biblice. În primul rând, arca. A existat un moment înaintea căruia  Noe era în afara corăbiei,  după care a fost înăuntru. Si, trebuie avut în vedere faptul că arca l-a salvat pe Noe.Nu neprihănirea lui, nu sentimentele sale, nu lacrimile lui, nu rugăciunile sale. Arca l-a salvat. Dacă el ar fi încercat să facă o arcă din sentimentele sale, sau din rugăciunile sale, sau din viata sa, el ar fi murit înnecat împreună cu restul celor care au murit. Dar, vedeți voi, arca a fost cea care l-a salvat.

    Când am fost în Manchester, am intrat  într-o galerie duminică seara pentru a avea o discuție cu câţiva curioşi; și în timp ce vorbeam, un om de afaceri a venit, și s-a aşezat la marginea publicului. Cred că iniţial venise doar să critice, era un pic sceptic. În cele din urmă l-am văzut că era în lacrimi. M-am întors către el, și i-am zis: "Prietene, care este problema ta?" "Ei bine", a spus el, "Dl. Moody, de fapt nu ştiu care este problema mea." I-am spus: "Eşti convins că ești un păcătos?" El a spus: "Da, știu acest lucru." I-am spus, "Hristos este în măsură să te salveze"; și am folosit analogie după
analogie, dar el tot nu a înţeles. În cele din urmă m-am gândit la arcă, și i-am spus: "au fost sentimentele lui Noe cele care  l-au salvat?A fost corectitudinea lui Noe, cea care  l-a salvat, sau era arca?" "Acum am înţeles.", a spus el,"Am înţeles." El s-a ridicat,a dat mâna cu mine și a spus: "Bună seara. Trebuie să plec.Trebuie să plec cu trenul în această seară, dar am fost hotărât să fiu salvat înainte de a pleca.Am înţeles acum.”

    La câteva zile după aceea, a venit și m-a atins pe umăr și mi-a spus: "Mă recunoaşteţi?" Am zis: "V-am mai văzut, dar nu-mi amintesc unde." El a spus: "Nu vă aduceţi aminte analogia cu arca? Am zis:" Da. "" De atunci am înţeles perfect", a spus el." Am înțeles. Hristos este arca; El mă salvează".

    Când m-am întors  în Manchester , și am vorbit tinerilor de acolo, am descoperit că el era cea mai strălucitoare lumină.

    S
ă folosesc urmatoarea ilustraţie. Sângele din Goshen. Dumnezeu a spus: [ Exod 12:13 ] "...Eu voi vedea sângele şi voi trece pe lângă voi..."El nu a spus: "Când văd sentimentele lui Moise, sau sentimentele oamenilor, voi trece pe lângă voi"  sau "Când vă văd rugându-vă și plângând, voi trece pe lânga voi" ci a spus: "...Eu voi vedea sângele şi voi trece pe lângă voi..." Sângele a fost  cel care i-a salvat, nu neprihănirea lor. Și orice copil mic datorită  acelui sânge în Goshen era în aceeaşi siguranţă precum Moise sau Aaron sau Iosua sau Caleb.  Sângele a fost  cel care i-a salvat.Uite! Un evreul luând isop. El îl moaie în sânge, și loveşte cadrul uşii.Înaintea acelui moment sângele nu se afla pe cadrul uşii,după acel moment cadrul uşii era mânjit cu sânge.Din momentul în care sângele se află acolo ei sunt salvaţi.

    Dumnezeu a spus: "...Eu voi vedea sângele şi voi trece pe lângă voi..." Unii oameni spun: "Dacă aș fi măcar la fel de bun precum acel pastor m-aş simţi mult mai în siguranţă" sau "Dacă aș fi fost măcar la fel de bun ca și acea mamă în Israel, care s-a rugat timp de cincizeci de ani pentru cei săraci și nefericiţi, m-aş fi simţit mult mai în siguranţă."Prietenii mei, dacă sunteți în spatele sângelui, sunteţi la adăpost. Nici neprihănirea și nici faptele lor bune nu i-a salvat. Aceste lucruri nu au salvat pe nimeni niciodată.

    Dumnezeu spune: "...Eu voi vedea sângele si voi trece pe lângă voi…" ,iar când sunt la adăpost în spatele sângelui, atunci eu sunt mântuit și dacă eu nu sunt la adăpost în spatele sângelui, nu sunt salvat. Dumnezeu a spus: ...Eu voi vedea sângele şi voi trece pe lângă voi…" Moartea  a trecut peste Egipt și în cazul în care sângele a fost pe cadrul uşii a trecut mai departe, dar în cazul în care nu a găsit sângele, imediat a intrat și a luat victima imediat. Marile palate nu au putut ţine moartea afară.Bogăția și statutul social nu au putut feri de moarte. A mers și a luat Prințul Egiptului, i-a luat pe cei mai bogaţi și pe cei mai săraci, pe cei mai stimaţi şi pe cei mai puţin stimaţi.Moartea nu face nici o distincție, decât dacă un om se află în spatele sângelui.

    Prieteni fiţi înțelepţi în această seară, și treceţi la adăpostul sângelui. Sângele a fost vărsat. Sângele este pe scaunul milei și din moment ce este acolo poți fi salvat. Dumnezeu a imputat Fiului Său greșelile și păcatele voastre.Grăbiţi-vă prietenii mei, grăbiţi-vă și fiţi salvaţi în această seară pentru că Stăpânul casei se va ridica și va închide ușa, și atunci nu va mai fi nici o speranță.

    Să ne folosim de următorul eveniment. Când Israel a trecut râul Iordan, Dumnezeu i-a spus lui Iosua să aibă șase cetăți de refugiu ; trei de fiecare parte a Iordanului.Au fost construite fiecare pe câte un deal, pentru  a putea fi văzute de la o distanță mare, iar porțile urmau să fie ținute deschise zi și noapte.Toate obstacolele urmau să fie date la o parte din drum, strada trebuia să fie reparată, de asemenea şi podurile trebuiau să fie în stare bună, astfel încât nimic să nu împiedice fuga unui om spre cetatea de refugiu. Dacă un om ucidea un altul în acele zile, ar fi fost o mare rușine pentru ruda cea mai apropiată a victimei daca nu se răzbuna.Dacă un om îl ucidea pe altul,ruda cea mai apropiată era obligată să-l omoare. Dar, dacă putea ajunge într-un oraș de refugiu,era judecat, si dacă se constata că nu a ucis intenționat omul, putea să trăiască.

    Să folosim ilustrarea mea. Să presupunem că omor un om. Sunt afară , departe în pădure la lucru, iar toporul îmi alunecă din mână şi-l omoară pe cel care lucrează cu mine.  Știu că rudeniile, fratele său, nu sunt departe. Vestea că i-am ucis fratele va ajunge în curând la ei. Ce ar trebui să fac? Mă duc spre orașul de refugiu, acolo departe pe deal, la zece mile depărtare. Alerg - și ştim că în acele zile erau utilizate indicatoare cu cuvântul "REFUGIU", scris cu litere roșii mari, astfel încât un om le putea citi în timp ce fugea.Nu trebuia să se oprească. Mi s-a spus că exista şi un semn ca un deget îndreptat spre oraș, astfel încât un om care nu putea citi  putea vedea mâna îndreptată spre oraş. Un om nu trebuie neaparat să ştie să citească înainte de a putea fi salvat. Eu văd că mâna este îndreptată spre cetatea de refugiu. Poarta este larg deschisă, dar sunt zece mile până acolo. Sar peste autostradă. Nu privesc în urmă si nici în dreapta si nici în stânga. Nu îi ascult pe cei ce-i întâlnesc.

    Răzbunătorul a scos sabia, și este pe urmele mele. Sar şi ajung în stradă și destul de curând, văd că mă ajunge din urmă,alerg mai departe, peste acel pod, peste acel râu, sus pe muntele acela, de-a lungul acelei văi, dar eu îl aud apropiindu-se din ce în ce mai tare. Uite  paznicul.Pot să-l văd pe zidul cetății. El îi anunţă pe  locuitori că un refugiat se apropie. Îi văd pe locuitori pe peretele  orașului, iar când mă apropii îi aud spunând:"Fugi, fugi! Scapă, scapă! E foarte aproape de tine! Fugi! Scapă!" Continui, trec sărind prin poarta cetății, și în cele din urmă sunt în siguranță.Acum sunt afară, iar în următorul moment eu sunt înăuntru.Acum sunt expus la lovitura de sabie (aceasta mă poate lovi în orice moment) iar în momentul următor sunt în siguranță. Am simtit o schimbare? Sunt în spatele zidurilor: aceasta este diferența. Este un fapt. Acolo mă aflu. Răzbunatorul poate veni până la porțile cetății, dar nu poate intra. Sabia lui nu mă poate atinge.Legea țării mă apără acum. Sunt sub protecția acelui oraș.Viaţa mi-a fost salvată,dar nu am avut timp de pierdut.

    O mare parte dintre voi încearcă să intre în cetatea de refugiu, și sunt şi dușmani care încearcă să te oprească, dar nu-i asculta. Prietenii tăi îți spun să scapi. Grăbeste-te! Nu întârzia nici pentru un singur moment!

    În țara noastră, înainte de război, când am avut sclavi,ei se uitau după steaua nordului. Dacă un sclav fugea în Statele de Nord, vechiul său stăpân putea veni să-l ia înapoi în sclavie. Dar la acea vreme exista un alt steag pe pământ american, iar în cazul în care aceştia puteau ajunge sub acel steag erau în siguranţă. Se numește Steagul Uniunii (Union Jack). În cazul în care aceştia puteau ajunge în Canada erau liberi,prin urmare, se uitau spre steaua nordului.

    Dar ei știau că dacă ajung în Statele de Nord, ar putea totuşi exista cineva pe urmele lor gata să-i ia înapoi. La fel este și pentru fiecare păcătos care vrea să vină la Hristos. Unii oameni fac tot posibilul să-l împiedice dar alții îl vor sprijini. Haideţi să ajutăm fiecare om spre steaua de nord.Un om a scăpat, poate că înoată în râul Mississippi sau traversează râul Ohio, într-o mică canoe. Stăpânul este informat şi ia ogarii și îi pune pe urmele lui, și începe să-l urmărească. Sclavul aude câinii de vânătoare și știe că stăpânul său vine să-l ducă înapoi în sclavie. Graniţa este la o milă sau două distanță. Încearcă să scape cât de repede poate. El  aleargă cu toată puterea lui spre frontieră, peste garduri vii și șanțuri și râuri, el merge mai departe spre Canada. Începe să vadă Canada. El poate vedea steagul în fața lui; și știe că dacă poate traversa frontiera înaintea stăpânului său și a câinilor de vânătoare ,va fi liber pentru totdeauna.

    Priviţi cum un sărman negru aleargă!Sare și în cele din urmă,trece frontiera. Este liber! Era sclav iar în clipa următoare este un om liber sub steagul reginei Victoria, steagul britanic , nu aplaudaţi  prietenii mei,veniţi la Hristos.Legile voastre spun că nici un om sub acel pavilion nu va fi sclav. El era sclav şi în următorul moment este un om liber. Înaintea acelui moment este posibil ca vechiul său stăpân să-l tragă înapoi iar în următoarea clipă strigă , "Libertate!"

    Dacă Hristos ne spune că suntem liberi, suntem liberi.Prietenii mei, Hristos ne cheamă în această seară. Ieșiti afară din teritoriul diavolului cât de repede puteţi. Nici un sclav din statele din sud nu a avut un stăpân atât de crud precum al tău, nici un stăpân la fel de rău precum Satana. Urmează-mi sfatul în seara asta, și evadează pentru libertatea sufletului tău.
Îmi dau seama că unii dintre voi vor spune:"Eu nu văd cum poate un om să fie convertit dintr-o dată."

    Permiteți-mi să folosesc o altă ilustrație. Uitaţi-vă acolo jos. Sunt doi soldați.Acum, dacă i-ai aduce pe acei soldați până la această platformă, și i-ai întreba cum au devenit soldați, ei vor spune că erau cetățeni și au devenit soldați în următorul moment. Care a fost evenimentul care i-a făcut soldați?A fost momentul când au luat șilingul reginei. În momentul în care au primit șilingul, au încetat să mai fie cetățeni,şi au devenit soldați. Înainte de a fi primit şilingul puteau merge unde işi doreau,dar în minutul următor au intrat sub autoritate și în conformitate cu reglementările armatei trebuie să meargă acolo unde regina Victoria îi trimite. Ei nu trebuie să aștepte să li se dea o uniformă. În clipa în care au primit şilingul au devenit soldați. Ce i-a făcut soldați? Primirea şilingul. Ce îl face pe un om creștin? Credinţa in Hristos.

[ Ioan 1:11-13 ] ”11 A venit la ai Sai, si ai Sai nu L-au primit.
12. Dar tuturor celor ce L-au primit, adica celor ce cred in Numele Lui, le-a dat dreptul sa se faca copii ai lui Dumnezeu”

    Darul lui Dumnezeu este viața veșnică. Cine vrea darul în aceasta seară? Când am fost în Manchester, am pus această întrebare, și un om a strigat în adunare, "Eu vreau!" Cine vrea darul acum? Nu există nici un om aici, în Londra, așa cum era în Manchester, care să spună că el vrea darul? Nu este de mirare că trebuie să pledez cu atât de mulți să ia darul? [ Romani 6:23 ] "Plata păcatului este moartea, dar darul lui Dumnezeu este viața veșnică." Cine  vrea darul acum? ( Multe răspunsuri în sală: "Eu vreau!!!", "Eu vreau!!!!")

    [ Luca 16:15 ] „Isus le -a zis: ,,Voi căutaţi să vă arătaţi neprihăniţi înaintea oamenilor, dar Dumnezeu vă cunoaşte inimile; pentru că ce este înălţat între oameni, este o urîciune înaintea lui Dumnezeu.”

    Îmi imaginez un om acolo jos care spune: "Ce zici de pocăință? Ce zici de a intra în corabie sau în cetatea de scăpare înainte de pocăință?" Prietenul meu, lasă-mă să-ţi spun ce este pocăința. Este stânga împrejur! Cred că acești soldați înteleg această expresie. Cineva a spus că fiecare se naște cu spatele la Dumnezeu, și convertirea e un fel de stânga împrejur.În cazul în care doriți să fiţi convertiți și doriţi să vă pocăiţi, vă voi spune ce trebuie să faceţi. Pleacă din serviciul lui Satan, și înrolează-te în cel al Domnului. Lasă-ţi vechii prieteni, și uneşte-te cu poporul lui Dumnezeu.(A nu se înţelege condiţionarea sau necesitatea abandonării anturajului înainte de conversie.A nu se înţelege nici condiţionarea salvarii de slujirea  in serviciul lui Dumnezeu )

    În câteva zile, în cazul în care nu se întâmplă nimic neaşteptat, aștept să merg la Liverpool. Dacă atunci când sunt în tren, prietenul meu dl Shipton îmi spune, "Moody, te afli în trenul greșit, - trenul merge la Edinburgh" - ar trebui să spun: "Domnule Shipton, ați făcut o mare greșeală, cineva mi-a spus trenul merge spre Liverpool , dle Shipton,.. sunt sigur că greșiţi ". Apoi dl Shipton ar spune: "Moody, am trăit aici patruzeci de ani, și știu totul despre trenurile ce vin si pleacă din acest loc. Cel ce v-a informat că merge cu trenul la Liverpool probabil era ori ignorant ori foarte viclean ." Dacă Dl.Shipton în cele din urmă mă convinge, eu cobor din tren și urc în cel ce merge la Liverpool.

    Pocăința este coborârea dintr-un tren și urcarea în celălalt. Sunteți într-un tren greșit, vă aflați pe calea largă care duce în jos în iad. Ieșiti afară din ea la noapte. Stânga-împrejur! Care din voi işi va îndrepta picioarele spre Dumnezeu? "Întoarceți-vă, de ce  să muriţi?" În Vechiul Testament, expresia folosită este "întoarce-te." În Noul Testament, este "Pocăieşte-te". "Întoarceți-vă, de ce să muriţi, casă a lui Israel?" Dumnezeu nu vrea ca nici un om din această audiență să piară, ci El vrea ca toți să fie mântuiți. Poți fi salvat acum dacă doreşti.

    Există o altă ilustrare şi aș vrea să am timp să mă opresc asupra ei:este vorba despre a privi. Este vorba despre șarpele din pustie.
[ Ioan 3:14-15 ] „14. Si, dupa cum a inaltat Moise sarpele in pustiu, tot asa trebuie sa fie inaltat si Fiul omului,
15. pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viaţa vesnica. “

      Priviţi aici! Doar acordaţi-mi atenția pentru câteva minute. "Crede în Domnul Isus Hristos." Cât timp durează pentru ca un om să creadă? Sau, dacă vreți, cât timp îi ia unui om să privească? Unii oameni spun că ei cred în educarea oamenilor pentru a fi creștini. Cât timp durează să îi educi pe copii să privească? Probabil ai auzit o mamă spunând: "Uite", iar copilul ei mic privea. Nu durează  trei luni pentru ca un copil  să înveţe să privească. Priveşte și trăieşte! Nu este nevoie să mergi la facultate pentru a învăța cum să priveşti. Nu este un copil aici care să nu știe cum să privească. Hristos spune: "Uita-te la mine, căci   sunt Dumnezeu, și nu este altul" [ Isaia 45:5 ].

    Şarpele de aramă se află pe stâlp. Dumnezeu spune copiilor lui Israel, care sunt pe moarte datorită mușcăturii șerpilor de foc - "! Uită-te, și trăieşte"

    Nimic din a te uita la o bucată de alamă nu poate vindeca muşcătura unui șarpe. Dumnezeu este cel care îl vindecă, iar privirea la şarpele de aramă este condiţia. Ascultarea este ceea ce vrea Dumnezeu.La un moment dat bolnavul este pe moarte, în următorul moment vine un fior de viață prin venele sale, și apoi trăiește, este bine. Prieteni, priviţi spre Hristos, și nu la voi înşivă. Aceasta este problema cu un mare număr de păcătoși; în loc să privească la Hristos, ei se uită la muşcătură.

    Nu priviţi spre rană; priviţi în căutarea unui remediu. Hristos este remediul păcatului. Ceea ce vrei este să muţi privirea de la rană la remediu - la Isus, Autorul și Desăvârșitorul credinței noastre. Cine va privi în această seară, și va trăi? Mutaţi-vă privirea spre Golgota; Credeţi în Domnul Isus Hristos și fiţi salvati.

    „Ce trebuie să fac să fiu salvat?” -- ultima predică din Londra a lui Dwight Lyman Moody.Predica a avut loc în Camberwell Hall, duminică seara în data de 11 iulie 1875.